Vad hände med Måns?

Måns växte upp på Lindholmen i centrala Göteborg. Bodde några år i Partille tills familjen flyttade till Lerum 1999. Då började Måns i 2:an.

Som ny i klassen på Almekärrsskolan släpptes inte Måns in i någon gemenskap. Hans fantasi, verbala förmåga och intressen för t ex historia togs inte till vara, utan sågs som något kufiskt. Han kränktes, trakasserades och mordhotades. Måns försvarade sig ibland, men gick mest undan. Ville vara i fred. Vi föräldrar sa till om detta i skolan. Lärarna visste vad som hände, men tyckte att det var Måns som skulle ändra sig.

I 6:an på Torpskolan, blommade mobbningen ut med full kraft. Måns var ensam på rasterna, kränktes öppet på lektioner, jagades i korridorerna, misshandlades. Rektor lovade efter påstötningar att det skulle bli bättre. Till Måns sa man att det var hans eget fel. Allt var tillfälliga konflikter. Rektor skällde ut oss, när vi till sist tog upp mobbningen av Måns på föräldramöte.

Nu vet vi, att Måns det året på Torpskolan i Lerum drevs in i en depression, som ett år senare hade tömt all hans livslust.

Det finns många barn som i skolan upplever samma saker som Måns. Sedan 2006 stäms skolan/kommunen på skadestånd av Barn- och Elevombudsmannen när man tillåtit betydligt lindrigare formar av kränkningar och mobbning. Lerums kommun anser inte att man har något ansvar för hur enskilda tjänstemän eller kommunen brutit mot skol- och arbetsmiljölagen i Måns fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.