Hur var Måns?

thumb2_20051213150514 Måns ville ha roligt. Han älskade liv och rörelse. Han drog gärna igång saker och var noga med att alla fick vara med. Orättvisor tyckte han mycket illa om. Då sa han ifrån. Både till lärare och jämnåriga.

Måns pratade gärna, mycket och ofta. Ville alltid berätta. Ville locka till skratt. Vände ofta på ord och meningar. Sa: –Kat röf netam, i stället för -Tack för maten. En del hade svårt för det där.

Funderade också mycket. Om historia, om människor, om händelser. Hur var det förr? Varför blev det så? När hände det? Var nyfiken på allt och ville veta. ”Lillgammal” och ”Besserwisser” kallade lärarna honom. Det fick vi veta när han var död.

2011 gjorde Jonas Embring och Götafilm en pilotfilm om vad som hände Måns. Planen var en långfilm och pilotfilmen var ett led i att försöka få den finansierad. Det lyckades inte, men den här filmen i sig fångar Måns och mekanismerna bakom att ett barn ger upp möjligheterna att fortsätta ett rikt och kreativt liv.

För Friends gjorde jag 2017 speaker till en film om vad som hände Måns. De använde i den en text, skriven med Måns handstil rekonstruerad! https://www.facebook.com/StiftelsenFriends/videos/1510399185661441