Redan 2005 bildades Minnesfonden och har varje år premierat krafter som verkar för att skolan ska vara en trygg plats. Den 14 augusti 2022 grundades Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers minnesfond, godkänd av Länsstyrelsen och Skatteverket, och antogs dess stadgar. Enligt 2 § i stadgarna skall insamlingsstiftelsen premiera ”någon eller några som i handling har visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”. Minst en gång varje år, på Måns dödsdag den 25 april, ska fonden tilldela minst en mottagare ett diplom samt den summa pengar styrelsen beslutar om.

Donera till Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers Minnesfond:

Bankgiro: 105-5953

Swish: 1232367266

Styrelsen 2022-2024

Styrelsen utgörs av Claes Jenninger ordförande, Ulrika Devinger förvaltare, Henrik Bartoldsson sekreterare och Mikael Levy ledamot.

Claes Jenninger. Måns pappa.
Lärare, föreläsare, författare

Vem är jag?

  1. Jag har fyra barn. Numera 57, 51 och 30 år gamla. Måns blev bara 13. Motvilligt gled jag in på lärarbanan. Men efter några år på grundskolan fann jag trollformeln för detta fantastiska yrke, att arbeta med barns och ungas kreativitet, att bygga min undervisning kring deras berättande. När debatten i samhället talade om videovåld och förbud, började jag arbeta med att skapa film i skolan. Vidareutbildade mig och efter det blev jag frilans och lärare på  gymnasiets medieprogram och kurser på utbildningar.
  2. -Kan du inte starta en fond? sa prästen i kommunens POSOM-grupp i kaoset när Måns hade tagit sitt liv. Så blev det. Men i all tystnad förstod jag att mina erfarenheter som både pappa och lärare var viktiga. Min okunnighet och oerfarenhet delade jag ju med de allra flesta andra. Vi vill att fler ska förstå hur skört livet är och hur mycket trygghet våra unga behöver. De är vårt allra största kapital.
  3. Det viktigaste i livet är livet! Uppleva och reflektera! Se och lyssna! Jag älskar utmaningar, som att sträcka ut på fjällhedar eller att hugga min ved; att få en trasig motor att fungera eller att läsa fantastiska böcker och se filmer som ger mig förståelse för människor och händelser. Mest av allt tror jag att vi alla behöver inse både vår litenhet och vår storhet. Vi kan!
Ulrika Devinger, förvaltare,
kassör, författare.
Vem är jag?

1. Kvinna, 51 år, boende i Tyresö. Mamma till tre söner och farmor till 4 barnbarn varav äldsta en ängel. Min yrkestitel är Risk Expert på Nordea där jag jobbat de senaste 23 åren och haft möjlighet till olika roller. Jag har alltid trivts väldigt bra, en fantastisk arbetsgivare som stöttat mig 100% då vi som familj kämpade för vår ene son hade det tufft i skolan.

Det var under denna kamp jag kom i kontakt med Claes, via sociala medier.

2. Barns rättigheter har alltid legat mig varmt om hjärtat och att sen se sin son brytas ner av skolan fick mig än mer att öppna ögonen för hur illa det kan vara. Men också fantastiskt bra. Med rätt skolledning och huvudman.

Vi fick erfara båda, den senare vände allt åt rätt håll och i vår får vi fira en nybakad student!
Vi är den senare skolan evigt tacksamma för gott samarbete, gott ledarskap och stor vilja att se varenda elev.

Därför vill jag engagera mig, ingen ska må dåligt i skolan, varken elev eller personal.

3. Empati, förlåtelse och omtänksamhet.

I övrigt älskar jag skog och hav. Det bästa jag vet är när vi åker ut med båten och hittar en ö, helt för oss själva där vi kan gå på upptäcksfärd. Få spindelväv i håret och rivsår på benen av vassa klippor och sen bada sig ren i havet.

Sekreterare: Henrik Bartoldsson. Vem är jag?
Jag är pappa till två tjejer på 16 & 18 år. Jag har varit i skolans värld i över 30 år och har bla varit med om att ha startat upp dåtidens anti-mobbningsarbete, numera trygghetsteamet på Visättraskolan där jag jobbar. Jag är även vinnare av årets pedagog i Huddinge kommun. 
För mig har alltid tryggheten kommit i första rummet. Ämneskunskaper i all ära, men utan trygghet är inte skolkunskaperna värda särskilt mycket.
 
Jag kom i kontakt med Claes 2019 då vår skola, Visättraskolan vann minnesstipendiet. Då jag fick historien om Måns berättad för mig insåg jag än mer vikten av trygghet i skolan och hur min betydelse som lärare kan vara direkt avgörande. 
 
För att alla ska känna trygghet i skolan krävs det en förtroendefull relation med eleverna & ett grundligt & dagligt arbete med just trygghet. Arbetar vi aktivt och konsekvent med detta, leder det till en harmonisk anda i klassen och alla elever kommer att ha det bra. Detta arbete måste naturligtvis bedrivas i samtliga klasser & lyftas fram och poängteras av berörd skolledning, rektor. 
 
Förövrigt älskar jag livet och att vara i stunden. Jag har ett energifyllt & innehållsrikt fritidsliv där jag bla skriver musik, sjunger i kör, arbetar som statist & lägger en stor del av min tid på gymmet där jag trivs förträffligt. Vintertid åker jag gärna både längdskidor, snowboard & långfärdsskridskor. Dessutom blir det en hel del tid på stallet då min yngsta dotter har häst och tävlar i hästhoppning på landslagsnivå.

Mikael Levy, ledamot. Vem är jag?

Jag är pappa till två pojkar som nu är vuxna. Jag har arbetat i skolan som lärare och de senaste 23 åren som rektor, sedan 1976. Sedan 2019 är jag ålderspensionär men har hoppat in som rektor på diverse skolor i stort sett utan uppehåll sedan dess.

Skolan är landets största brottsplats. Som rektor har jag prioriterat det främjande och förebyggande arbetet. Jag har lärt mig att en vuxenvärld som ser, bekräftar och ingriper är det som fungerar. Koncept av olika slag, oftast ohemult dyra, är sällan verksamma, oftast bara en lysande födkrok för dem som säljer. Seende vuxna som vågar stanna upp, som förstår att mobbare inte är onda, som är autentiska och närvarande är ett vinnande koncept. Rektor inräknad, förstås!

Jag är mycket engagerad i genusfrågor och är för närvarande ordförande i MÄN för jämställdhet (MÄN), Göteborg. Jag har föreläst mycket om maskulinitet och studiero för personal och vårdnadshavare i skolan. Tidigare har jag varit ordförande för Lärare mot kärnvapen, Västsverige, och jag är, i egenskap av andra generationens överlevare, engagerad i att vittna om förintelsen i regionens skolor.

Fritiden handlar mycket om vår rescuehund och tre timmar dagligen i det fri tillsammans med henne. Musiken betyder mycket för mig, liksom litteratur, film och tv-serier, som min hustru och jag ägnar mycket tid åt.

Jag blir är starkt oroad för att vår bräckliga demokrati ska ge vika. Det är den allra viktigaste frågan just nu. Den, och att i repressionens tidevarv våga stå upp för mänskliga rättigheter och tron på att människor gör gott, bara de får en rimlig möjlighet.

Revisor är Anna Hedin Göran, Kungälvs redovisningsbyrå

Kontakta oss!

Du kan kontakta Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers minnesfond genom att mejla till:

mansstiftelse@gmail.com

Du får först ett automatsvar att ditt mail kommit fram. Sen tar vi kontakt.

Välkommen också till minnesfondens Facebooksida som du hittar här: https://www.facebook.com/groups/132741930820296

Här pågår dagligen ett brett samtal, diskussion och information om vad vi kan göra för barns och ungas psykiska hälsa. Många inlägg om hur vi i praktiken kan förändra skolan så att den spelar den centrala roll som den kan spela för trygghet och gemenskap.

Information om varumärke

Insamlingsstiftelsen är varumärkesskyddad. Styrelsens skriftliga godkännande krävs för insamlingar i insamlingsstiftelsens namn och skall granskas av stiftelsens revisor. Man får gärna citera texter från hemsidan, men med källhänvisning.

Varumärket har Måns själv gjort som sin signatur på en oljemålning han gjorde i skolan.

Övriga uppgifter

Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers minnesfond är registrerad hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län och har organisationsnummer 802482-1806.