Redan 2005 bildades Minnesfonden och har varje år premierat goda krafter som verkar för att skolan ska vara en trygg plats. Den 14 augusti 2022 grundades Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers minnesfond, godkänd av Länsstyrelsen och Skatteverket, och antogs dess stadgar. Enligt 2 § i stadgarna skall insamlingsstiftelsen premiera ”någon eller några som i handling har visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”. Minst en gång varje år, på Måns dödsdag den 25 april, ska fonden tilldela minst en mottagare ett diplom samt den summa pengar styrelsen beslutar om.

Donera till Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers Minnesfond:

Bankgiro: 105-5953

Swish: 1232367266

Styrelsen 2022-2024

Styrelsen utgörs av Claes Jenninger (ordförande) samt Ulrika Devinger, Sirkka Persson. Sekreterarposten är för närvarande vakant.

Claes Jenninger. Måns pappa.
Lärare, föreläsare, författare

Vem är jag?

  1. Jag har fyra barn. Numera 56, 50 och 29 år gamla. Måns blev bara 13. Motvilligt gled jag in på lärarbanan. Men efter några år på grundskolan fann jag trollformeln för detta fantastiska yrke, att arbeta med barns och ungas kreativitet, att bygga min undervisning kring deras berättande. När debatten i samhället talade om videovåld och förbud, började jag arbeta med att skapa film i skolan. Vidareutbildade mig och efter det blev jag frilans och lärare på  gymnasiets medieprogram och kurser på utbildningar.
  2. -Kan du inte starta en fond? sa prästen i kommunens POSOM-grupp i kaoset när Måns hade tagit sitt liv. Så blev det. Men i all tystnad förstod jag att mina erfarenheter som både pappa och lärare var viktiga. Min okunnighet och oerfarenhet delade jag ju med de allra flesta andra. Vi vill att fler ska förstå hur skört livet är och hur mycket trygghet våra unga behöver. De är vårt allra största kapital.
  3. Det viktigaste i livet är livet! Uppleva och reflektera! Se och lyssna! Jag älskar utmaningar, som att sträcka ut på fjällhedar eller att hugga min ved; att få en trasig motor att fungera eller att läsa fantastiska böcker och se filmer som ger mig förståelse för människor och händelser. Mest av allt tror jag att vi alla behöver inse både vår litenhet och vår storhet. Vi kan!
Ulrika Devinger, förvaltare,
kassör, författare. Vem är jag?

1. Kvinna, 51 år, boende i Tyresö. Mamma till tre söner och farmor till 4 barnbarn varav äldsta en ängel. Min yrkestitel är Risk Expert på Nordea där jag jobbat de senaste 23 åren och haft möjlighet till olika roller. Jag har alltid trivts väldigt bra, en fantastisk arbetsgivare som stöttat mig 100% då vi som familj kämpade för vår ene son hade det tufft i skolan.

Det var under denna kamp jag kom i kontakt med Claes, via sociala medier.

2. Barns rättigheter har alltid legat mig varmt om hjärtat och att sen se sin son brytas ner av skolan fick mig än mer att öppna ögonen för hur illa det kan vara. Men också fantastiskt bra. Med rätt skolledning och huvudman.

Vi fick erfara båda, den senare vände allt åt rätt håll och i vår får vi fira en nybakad student!
Vi är den senare skolan evigt tacksamma för gott samarbete, gott ledarskap och stor vilja att se varenda elev.

Därför vill jag engagera mig, ingen ska må dåligt i skolan, varken elev eller personal.

3. Empati, förlåtelse och omtänksamhet.

I övrigt älskar jag skog och hav. Det bästa jag vet är när vi åker ut med båten och hittar en ö, helt för oss själva där vi kan gå på upptäcksfärd. Få spindelväv i håret och rivsår på benen av vassa klippor och sen bada sig ren i havet.

Sirkka Persson, Educo skolutveckling,
rektor, författare, föreläsare
Revisor är Anna Hedin Göran, Kungälvs redovisningsbyrå

Minnesfondens ambassadör är Elin Ek, författare, producent och programledare i radio och TV. För de flesta är Elin känd som karaktären ”Grynet”  som lärde oss att ”inte ta någon skit”.

Jag stödjer Måns Jenningers minnesfond för att ett nyfiket, pladdrigt och begåvat barn aldrig någonsin igen ska förminskas och kallas besserwisser av sin lärare. Skolan ska skapa trygga platser för alla barn oavsett vem de är. Jag tror att många av mina kollegor var som Måns när de var barn. Finurliga ungar som fick möjlighet att använda sina personligheter och kanske udda intressen till att bli fantastiska kreatörer.”  

Kontakta oss!

Du kan kontakta Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers minnesfond genom att mejla till:

mansstiftelse@gmail.com

Du får först ett automatsvar att ditt mail kommit fram. Sen tar vi kontakt.

Välkommen också till minnesfondens Facebooksida som du hittar här: https://www.facebook.com/groups/132741930820296

Här pågår dagligen ett brett samtal, diskussion och information om vad vi kan göra för barns och ungas psykiska hälsa. Många inlägg om hur vi i praktiken kan förändra skolan så att den spelar den centrala roll som den kan spela för trygghet och gemenskap.

Information om varumärke

Insamlingsstiftelsen är varumärkesskyddad. Styrelsens skriftliga godkännande krävs för insamlingar i insamlingsstiftelsens namn och skall granskas av stiftelsens revisor. Man får gärna citera texter från hemsidan, men med källhänvisning.

Varumärket har Måns själv gjort som sin signatur på en oljemålning han gjorde i skolan.

Övriga uppgifter

Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers minnesfond är registrerad hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län och har organisationsnummer 802482-1806.