Minnesfonden tilldelas i år Communityskolan Tynnered ”som i handling har visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”. En ny form av huvudman, Göteborgs Räddningsmission, tar ett ansvar för inte bara skolan, utan också för området, därav namnet. Skolan är öppen också för andra aktiviteter som för studieförbund, instrumentalmusik, samarbeten med t ex Chalmers och scouter. Med huvudmannaskapet är det lättare att koppla olika behov och aktiviteter närmare varandra. Ett exempel är 8ornas skidresa till Hovfjället.

Vid en ceremoni på skolan överlämnade stiftelsen genom Sirkka Persson och Claes Jenninger diplom och en summa pengar till skolans rektor Ingrid Lindblad och kurator och communityansvariga Linda Martinsson. Elin Ek, stiftelsens ambassadör höll på länk ett varmt och inspirerande tal om att hon följt minnesfonden sedan 2006 och hur viktigt det är att vi vuxna förstår att låta barnen odla sin kreativitet och nyfikenhet.

Fr v Sirkka Persson, Ingrid Lindblad, Linda Martinsson, Claes Jenninger
Vår fantastiska ambassadör, Elin Ek. Många minns säkert hennes karaktär ”Grynet” som fick alla tonåringar att jubla och många vuxna att strama till i mungiporna. Med lika mycket värme och kärlek till våra ungar som vi alla måste ge dem deltog Elin på länk i årets ceremoni för Minnesfonden.

Dagen efter tilldelades Linnea Lindquist stiftelsens utmärkelse Årets eldsjäl. Linnea, känd som ”Rektor Linnea” har i många år undersökt varför skolan tycks fungera allt sämre i Sverige. Hon har läst många hundra skolbudgetar i både kommuner och fristående skolor och funnit många anmärkningsvärda strukturfel. Dessutom har hon fungerat som rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg och envist drivit läsinlärning från förskoleklass till mellanstadiet. Om det berättar hon om både organisation och metod i sin nya bok Att vända en skola: en rektors erfarenheter. https://www.adlibris.com/se/bok/att-vanda-en-skola-en-rektors-erfarenheter-9789177413752?gclid=CjwKCAjwx_eiBhBGEiwA15gLN1JOs_CtD32juF6Nfcz6CD0UTlrg6BoVldfXNEUIDXLuMWqvjRcbBRoCHD0QAvD_BwE

Nominerade 2023

  • Kalmar centrumskola
  • Altinska restaurangskolan i Sundsvall
  • Linnea Lindquist
  • Communityskolan Tynnered
  • Hero of the talk

Samtliga nominerade mycket värdiga som mottagare, men vi måste välja.

Välkommen att nominera igen, också med nya nomineringar!