Minnesfonden premierar den eller de som skapar trygghet och goda relationer för alla i skolan. Därför att det är grunden för att kunna växa som människa och tillägna sig de kunskaper och färdigheter som man behöver i ett demokratiskt samhälle med alla dess skyldigheter och rättigheter.

Måns Jenningers minnesfond lyfter fram de goda krafter som, ofta i tysthet, är föredömen som ger barn trygghet och gemenskap. Socialtjänstlagen visar på vikten av att arbeta förebyggande. Det innebär att främja och förebygga, i samverkan med lärare, elever och föräldrar,som motverkar otrygghet, psykisk ohälsa och ensamhet.

Minnesfonden är en utmärkelse, inte ett pris i en tävling. Mottagaren får ett diplom och en summa av insamlade medel. Men syftet är att utmärkelsen och uppmärksamheten ska inspirera och stödja andra till mod att reflektera och våga följa efter. I styrelsen arbetar vi ideellt.

Nominera dem man önskar ska ta emot utmärkelsen på e-post: mansstiftelse@gmail.com

Minnesfonden 2025, Fyrvallaskolan, Östersund

den maj 17, 2025

Se inslaget som sändes den 6 maj i Aktuellt och Rapport: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/fyrvallas-jobb-for-gemenskap-far-utmarkelse?fbclid=IwY2xjawKTu99leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETFnREJORnFnbjJ0alFpNEdGAR5MQKsMFPoC1HqIInE31h6p2S4b4-6Q7PJnbP3d5t7gU_luIeAqmwAOBXnV-Q_aem_FVh1pgtV-ePE2xtK65kdAw

P4 Jämtland sände en intervju den 6 maj: https://www.sverigesradio.se/artikel/de-prisas-for-sitt-antimobbningsarbete-det-spelar-roll

Fyrvallagymnasiet är en stor skola i Östersund med de praktiska utbildningarna. Där går ca 600 ungdomar. Redan 2012 såg dåvarande kurator Annika Paulsson och rektor Kjell-Åke Skoog att de måste arbeta med arbetsmiljön, som då var segregerad där varken pojkar eller flickor kom till sin rätt.

Lösningen blev ett arbete i klasserna med utgångspunkt ur UR:s ”Machofabriken” där eleverna diskuterade och formulerade sina tankar på postit-lappar. Sen bildades tjej- och killgrupper tills någon undrade varför. Sedan dess finns en likabehandlingsgrupp, med en representant från varje program på skolan. Gruppen ansvarar för att samtliga på skolan känner trygghet och gemenskap. Den jobbar aktivt, har t ex ingripit när det spritts något rykte på stan. Men avgörande för gruppens fortlevnad är också att gruppens arbete är en självklar del av skolans vanliga struktur, med stöd av personalen. ”Männen på Fyrvalla är mjuk” sägs det om Fyrvallagymnasiet. Skolvärd, kurator och skolsköterska är alla – män. Arbetet fortgår än i dag, och gruppens erfarenheter och kunskaper efterfrågas från andra skolor i regionen.

Redan när man öppnar dörren till Fyrvalla möts man av en annorlunda skolmiljö. Tonen och bemötandet mellan elever och lärare är annorlunda, öppenheten för varandra och även besökare är välkomnande. Andra verksamheter som polisen, restaurangutbildningen och SOS alarm finns i samma byggnad.

På scenen: från Likabehandlingsgruppen: Tilde Eriksson, som går på Fordon och Transport och ska bli lastbilschaufför, Isabell Andersson på Bygg och ska bli målare, Rasmus Jonasson och Kalle Ottosson som båda går på Restaurang/livsmedel. Längst bort Cathrine Palmcrantz som nominerade Fyrvallagymnasiet till Måns Jenningers minnesfond och skänkte en tavla till Likabehandlingsgruppen.

På scenen: trion, skolledningen som 2012 inledde arbetet för en skola med trygghet och gemenskap: Annika Paulsson, Britt Uddegård och Kjell-Åke Skoog.

Musik från scenen ”Andras ungar”: Jens Gustavson, Alexandra Lindqvist lärare på skolan och Ronny Dahlberg skolans kurator på trummor.

Och frågan, varför hölls ceremonin i busstationen? Vi valde en plats där ungdomarna passerar varje dag, och antagligen kvällar, en plats där allmänheten stannar upp och lyssnar, en plats som man oftast inte ser son neutral, kanske ”värdelös”. Här är ögonblicket när skolans kurator Ronny Dahlberg och vi andra måste bestämma oss, på den stora trappan ute eller inne i busshallen. Vi hade stått ute på den stora trappan mot bussgatan, om det inte snöade just då… https://www.gymnasieguiden.se/…/jamtlands-gymnasium…

Årets eldsjäl: Skolgårdsläraren Gustav Sundh

den april 29, 2025

Vid en ceremoni på Münchenbryggeriet i Stockholm den 29 april tilldelade Måns Jenningers minnesfond Gustav Sundh Årets eldsjäl. Diplom och 5000 insamlade kronor överräcktes till Gustav av förra årets eldsjäl Jonas Nilsson.

Bakom minnesfondens motivering finns ett mångårigt, kompromisslöst arbete för våra barn som Gustav har arbetat med. Hans berättelser om vikten av att skapa en god relation med alla barn, och i synnerhet de barn som har det allra svårast är mönster för alla som arbetar tillsammans med barn. Här beskrivet i Vi lärare: https://www.vilarare.se/fritidspedagogik/reportage/sa-planerar-du-raster-dar-alla-kan-vara-med

Gustav är mycket anlitad som föreläsare och även författare. Här ett exempel: https://www.studentlitteratur.se/kompetensutveckling/skola-f-6/undervisning-och-metod/nyckeln-till-skolgardens-larande/?srsltid=AfmBOoqtG6Ie0sV8jj4G_xu443rPK1TxqhJVH5GXMzwTi9qdsNLSnyko

Ett samtal om frågan: Hur skapar vi trygghet och goda relationer i skolan?

Hur kunde Gustav bättre hedras än med ett samtal om just det när vi hedrade hans arbete? Gustav själv, Jonas Nilsson, journalisten Elinor Torp (boken Flickan i korridoren) och specialläraren Pia Rehn tillsammans med moderator Anna Sterlinger samtalar denna sensationellt kompetenta samling personer och finner många tankar och erfarenheter ur olika perspektiv som faktiskt blir en gemensam sammanfattning! Kanske kommer det fantastiska samtalet att bli tillgängligt.

Jag inledde med att berätta om Måns och visa Good Charlottes video Hold on, producerad för amerikanska suicidpreventiva organisationer. Måns älskade dem och den, lyssnade dagligen på den utan att vi föräldrar förstod hans dolda budskap med det. I sitt testamente har Måns skrivit: Se videon Hold on av Good Charlotte, jag har den i datorn…

Den förnämliga sångerskan Thérese Neaimé sjöng två av sina varma sånger för oss.

Minnesfonden 2024, Kalmar centrumskola och Årets Eldsjäl Jonas Nilsson

På Norra vägen i Kalmar finns denna fantastiska resursskola som vi besöker och belönar 2024!

Ur tidningen Barometern 24-04-27:

Doldisskola i Kalmar hyllas med pris: ”Skolan lite av min räddning”

På Kalmar Centrumskola får barn som misslyckats i den vanliga skolan en andra chans.

– Den här skolan var lite av min räddning. Den var mindre och mer strukturerad, och varje person fick vad den behövde, säger den tidigare eleven Selma Lindgren, 20 år.

På onsdagen fick skolan ta emot pris för sitt trygghetsarbete.

Kalmar Centrumsskola ligger i en anonym tegelbyggnad vid Norra vägen – halvvägs mellan Max och Esplanaden.

Målgruppen är barn med en autismdiagnos. På skolan finns 42 elever i årskurserna fem till nio, och här jobbar ett 20-tal anställda.

– Vi har undervisning i små grupper – och jobbar mycket med tydliggörande pedagogik Vi jobbar också utifrån ett lågaffektivt förhållningssätt, säger rektor Märit Brandel.

På onsdagseftermiddagen var det glada miner i skollokalerna, när skolan fick pris för sitt trygghetsarbete.

Kalmar centrumskola – som drivs av friskolekoncernen Nytida – fick ta emot Måns Jenningers minnespris med motiveringen: ”Att i handling ha visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”.

Måns Jenninger tog sitt liv när han var 13 år – efter att ha utsatts för långvarig mobbning och utfrysning i skolan.

Efter sonens självmord i april 2005 startade hans pappa Claes Jenninger en minnesfond för att hedra sonens minne – och visa på positiva exempel genom att uppmärksamma skolor som är bra på att skapa gemenskap och få alla att känna sig sedda och trygga.

Sedan dess har fonden delat ut pris till en skola varje år.

– I år har vi valt den här resursskolan. Som är helt fantastisk, säger Claes Jenninger, som är på plats för att dela ut priset.

Vad är det som Kalmar Centrumskola gör bra?

– Den här skolan är ju lite speciell eftersom eleverna är barn som ofta har misslyckats i sin vanliga skola – och som har olika diagnoser. Då måste man ha personal med rätt kompetens som tar hand om de här barnens behov. Om man har det, då lyckas barnen också i skolan, säger Claes Jenninger.

”Man måste ha personal med rätt kompetens som tar hand om de här barnens behov. Om man har det, då lyckas barnen också i skolan.”

Pensionerade läraren Claes Jenninger var på plats för att dela ut pris till Kalmar Centrumskola.

Selma Lindgren, 20 år, är tidigare elev på Kalmar Centrumskola.

– När jag gick här tyckte jag att det var en väldigt trevlig gemenskap. Lärarna fanns alltid här och såg varje person.

Hon har diagnosen Aspergers syndrom, och hade svårt att hitta studiero i sin tidigare skola. Men i femman började hon på Centrumskolan.

– Jag hade gått i vanlig skola från förskolan men det funkade aldrig. Så den här skolan var lite av min räddning. Den var mindre och mer strukturerad, och varje person fick vad den behövde.

I dag är hon tillbaka på skolan för att uppträda med sitt band Glada Bokens orkester från Nybro. Bandet bjuder på hits dansbandshits som ”Börja om från början” och showar loss inför en entusiastisk publik innan det är dans för prisutdelning.

– Hade inte den här skolan funnits hade inte jag klarat av så mycket skoltid som jag faktiskt klarade, säger Selma Lindgren.

ÅRETS ELDSJÄL JONAS NILSSON

Jonas själv skriver: I dag fick jag ta emot en otroligt fin utmärkelse, från Måns Jenningers minnesfond och jag är rörd och glad över detta. Jag utsågs till Årets eldsjäl i skolsverige, ”för att i handling ha visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”.

Jag försöker göra mitt bästa varje dag för att eleverna ska trivas. Hade det inte varit för vår skickliga skolledning och alla andra kollegor så hade jag varken haft kunskaper eller möjlighet att sprida mina tankar och metoder. Jag vill ta tillfället i akt att lyfta fram hela vårt fina trygghetsskapande arbete på skolan.

Tack till ordförande Claes Jenninger och till styrelsemedlemmen Henrik Bartholdsson som tog sig ända till Stordammens skola för att ge mig denna utmärkelse. ????❤️

https://www.instagram.com/p/C6Ocv6YtNGf/?img_index=6

Minnesfonden 2023, Tynnered, Årets Eldsjäl Linnéa Lindquist

Minnesfonden tilldelas i år Communityskolan Tynnered ”som i handling har visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”. En ny form av huvudman, Göteborgs Räddningsmission, tar ett ansvar för inte bara skolan, utan också för området, därav namnet. Skolan är öppen också för andra aktiviteter som för studieförbund, instrumentalmusik, samarbeten med t ex Chalmers och scouter. Med huvudmannaskapet är det lättare att koppla olika behov och aktiviteter närmare varandra. Ett exempel är 8ornas skidresa till Hovfjället.

Vid en ceremoni på skolan överlämnade stiftelsen genom Sirkka Persson och Claes Jenninger diplom och en summa pengar till skolans rektor Ingrid Lindblad och kurator och communityansvariga Linda Martinsson. Elin Ek, stiftelsens ambassadör höll på länk ett varmt och inspirerande tal om att hon följt minnesfonden sedan 2006 och hur viktigt det är att vi vuxna förstår att låta barnen odla sin kreativitet och nyfikenhet.

Fr v Sirkka Persson, Ingrid Lindblad, Linda Martinsson, Claes Jenninger

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Elin-Ek-1.jpg

Vår ambassadör, Elin Ek. Många minns säkert hennes karaktär ”Grynet” som fick alla tonåringar att jubla och många vuxna att strama till i mungiporna. Med lika mycket värme och kärlek till våra ungar som vi alla måste ge dem deltog Elin på länk i årets ceremoni för Minnesfonden.

Dagen efter tilldelades Linnea Lindquist stiftelsens utmärkelse Årets eldsjäl. Linnea, känd som ”Rektor Linnea” har i många år undersökt varför skolan tycks fungera allt sämre i Sverige. Hon har läst många hundra skolbudgetar i både kommuner och fristående skolor och funnit många anmärkningsvärda strukturfel. Dessutom har hon fungerat som rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg och envist drivit läsinlärning från förskoleklass till mellanstadiet. Om det berättar hon om både organisation och metod i sin nya bok Att vända en skola: en rektors erfarenheter. https://www.adlibris.com/se/bok/att-vanda-en-skola-en-rektors-erfarenheter-9789177413752?gclid=CjwKCAjwx_eiBhBGEiwA15gLN1JOs_CtD32juF6Nfcz6CD0UTlrg6BoVldfXNEUIDXLuMWqvjRcbBRoCHD0QAvD_BwE

Minnesfonden 2022: Rågsved grundskola, Årets Eldsjäl Christian Wettergren, hedersomnämnande Vallbyskolan Västerås

den maj 27, 2022

Rågsveds grundskola, Rektorerna Marko Anderot och Ulrika Eveland. För trygghetsrådet på skolan, Razan.
Jessica Falk berättar om sin dotter Rocky, som trots en hjärnskada och utan hjälp från skolan, gått vidare till ett rikt vuxenliv. Och så sjöng Jessica sin sång ”Just do it!” med publiken, eleverna, som medverkande. Låten finns här: https://www.youtube.com/watch?v=_3cMqDb_nts&ab_channel=JessicaFalk
Jag själv berättade om Måns och minnesfonden och resonerade med eleverna om hur man kan veta att någon inte mår bra. Kloka elever! Lösenordet är ENSAM. Berätta för någon vuxen du litar på om du ser det eller känner dig ensam. Det gör vi ju alla någon gång då och då.
Magnus Andersson och Sirkka Persson, Kringlaskolan/Innovitaskolan i Södertälje,
föregående års mottagare av minnesfonden, lämnade över till Rågsveds grundskola.
Christian Wettergren, Rätten till vår utbildning, tilldelades diplom
och signerade böcker i egenskap av Årets eldsjäl.
Vallbyskolan i Västerås tilldelades Diplom och signerade böcker som årets hedersomnämnande.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ragsveds-grundskola-fran-nedlaggningshotad-till-utmarkelsebelonad?fbclid=IwAR0XHHd3V5SCKC_JoVPIsodeQkH66loF889AZG66DXTlptPL3AdfDfk7m1c

Minnesfonden 2021, Kringlaskolan Södertälje

den maj 11, 2021

https://youtu.be/Ezf-w2dfz3Y

2021 var det fortfarande pandemi med skarpa restriktioner för hur många som fick samlas etc. Vi löste det med att några ur personalen på Kringlaskolan/Inovitaskolan i Södertälje samlades och spelade in denna film, där de berättar om sitt strukturerade arbe

Ljud och annat tekniskt lämnar mycket att önska, men personalens beskrivning av sitt arbete är mycket intressant, för hur man trots tuffa förutsättningar i ett utsatt upptagningsområde genom åren lyckats med sitt trygghetsarbete. Det som sticker ut här är det omfattande främjande och förebyggande arbetet.

På länk deltar också bl a Fredrik Malmberg, generaldirektör för SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten. Skolans tidigare rektor Sirkka Persson, som ledde skolan i 20 år, deltar också. Hennes bok om arbetet med sina elever med problem rekommenderas!

https://www.adlibris.com/se/bok/fran-hemmasittare-till-atervandare-vagar-till-skolnarvaro-9789188149633

Minnesstipendium 2020, Malmaskolan Kolsva

Minnesstipendium 2020https://www.youtube.com/watch?v=x5aaQgVHaPs&t=10s

Så fick Malmaskolan trots pandemin årets minnesfond. Med restriktionerna gick det inte att samla alla till en högtidlig ceremoni. Lösningen blev att göra det digitalt, och på två platser samtidigt. Och det blev överlämning i Kolsva och samtidigt ett unikt recept på Malmaburgaren, tillverkad på plats i Malmö – med och av Tareq Taylor! https://www.vastmanland.tv/index.php/vara-program/790-mans-jenninger-stipendium

Mitt i coronarestriktionerna stipendieutdelning: Claes hos Tareq i Malmö .
Förberedelser i Malmö inför uppkoppling med Kolsva

Elevvård i praktiken: https://www.facebook.com/malmaskolan/videos/1557887154363866

https://youtube.com/watch?v=5bx-6ZeBXAA%3Ffeature%3Doembed

Det kan tilläggas om Malmaskolan att dess 9:or varje år sedan 25 år reser till Polen med besök i bl a Auschwitz/Birkenau. Guider är skolans egen personal, de som under åren arbetat tillsammans med sina elever.

Minnesstipendium 2019, Visättraskolan

Visättraskolan i Huddinge 25 april 2019. Morgan Alling är med när Maya Runhagen lämnar minnesfonden till Alek och Aziz, elevrådet. Lotta Halvardsson Ekdahl och Christian Nordenström talar. www.huddinge.se/visättraskolan

https://blogg.unikum.net/fran-kris-till-hogsta-betyg-framgangsfaktorerna-som-lyfte-visattraskolan/embed/#?secret=6cWm0CRL1P#?secret=lhdMHHWX7h

Arbetet med att förändra Visättraskolan till ett föredöme resulterade också i tre böcker som sammanfattar det framgångsrika konceptet. Skrivna av skolledningen och en forskare: https://www.bokus.com/bok/9789147148530/elevhalsa-i-praktiken-paket-bok-1-2-3/

De tre böckerna kan köpas i paket eller var för sig.

Inga kommentarer att visa.

Kategorier

Arkiv

Denna hemsida är konverterad Pro Bono av Lillan Backa Design

Här finns några exempel på de senaste årens mottagare av Måns Jenningers minnesfond:

Fotot ovan är av Måns, 11 år, på Solklinten, högsta punkten på Tjörn. Vad gör ett barn som är som mest levnadsglad? Jo, utforskar och undersöker nyfiket allt som kommer i dess väg. Här fick Måns ju chansen att känna på hur det kan kännas att vara en mås. Han tyckte det verkade kul men tyckte det var lite trist att det inte gick att flyga också.

Minnesfondens Manifest för en trygg skola:

  • Rektor leder det pedagogiska arbetet till samsyn och tydlighet med omsorg för personalens hälsa och trygghet.
  • Personalen bygger goda och trygga relationer mellan samtliga i skolan. Det skapar ömsesidig respekt när man blir sedd och lyssnad på.
  • En närvarande elevhälsa är navet i skolans arbete. Det skapar trygghet för både elever och personal när det finns en självklar struktur att vända sig till för omedelbart stöd och direkt lots vidare till expertis utanför skolan.
  • Eleverna är delaktiga i valet av arbetssätt och trygghetsarbete.
  • Ett omsorgsfullt främjande och förebyggande arbete gör risk- och friskbedömningar, både av arbetsmiljön och för individer.
  • Vårdnadshavarna kan delta i trygghetsarbetet.
  • Skolan organiserar personalledd rastverksamhet för elevernas fysiska aktivitet och relationsbygge.

Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers minnesfond    

Hemsida: www.jenninger.se

E-post:     mansstiftelse@gmail.com

Swish:      1232367266                                                

Nominera nästa stipendiat!

Föreslå en mottagare till oss på mansstiftelse@gmail.com. Ange namn, adress och telefon och skriv gärna en kort motivering också. Vi behöver veta vem som föreslår, så vi kan ta ev vidare kontakt, men återger aldrig ditt namn offentligt.

Måns på Kalmar Slott.