Kategori: Uncategorized

Minnesfonden 2025, Fyrvallaskolan, Östersund

Se inslaget som sändes den 6 maj i Aktuellt och Rapport: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/fyrvallas-jobb-for-gemenskap-far-utmarkelse?fbclid=IwY2xjawKTu99leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETFnREJORnFnbjJ0alFpNEdGAR5MQKsMFPoC1HqIInE31h6p2S4b4-6Q7PJnbP3d5t7gU_luIeAqmwAOBXnV-Q_aem_FVh1pgtV-ePE2xtK65kdAw

P4 Jämtland sände en intervju den 6 maj: https://www.sverigesradio.se/artikel/de-prisas-for-sitt-antimobbningsarbete-det-spelar-roll

Fyrvallagymnasiet är en stor skola i Östersund med de praktiska utbildningarna. Där går ca 600 ungdomar. Redan 2012 såg dåvarande kurator Annika Paulsson och rektor Kjell-Åke Skoog att de måste arbeta med arbetsmiljön, som då var segregerad där varken pojkar eller flickor kom till sin rätt.

Lösningen blev ett arbete i klasserna med utgångspunkt ur UR:s ”Machofabriken” där eleverna diskuterade och formulerade sina tankar på postit-lappar. Sen bildades tjej- och killgrupper tills någon undrade varför. Sedan dess finns en likabehandlingsgrupp, med en representant från varje program på skolan. Gruppen ansvarar för att samtliga på skolan känner trygghet och gemenskap. Den jobbar aktivt, har t ex ingripit när det spritts något rykte på stan. Men avgörande för gruppens fortlevnad är också att gruppens arbete är en självklar del av skolans vanliga struktur, med stöd av personalen. ”Männen på Fyrvalla är mjuk” sägs det om Fyrvallagymnasiet. Skolvärd, kurator och skolsköterska är alla – män. Arbetet fortgår än i dag, och gruppens erfarenheter och kunskaper efterfrågas från andra skolor i regionen.

Redan när man öppnar dörren till Fyrvalla möts man av en annorlunda skolmiljö. Tonen och bemötandet mellan elever och lärare är annorlunda, öppenheten för varandra och även besökare är välkomnande. Andra verksamheter som polisen, restaurangutbildningen och SOS alarm finns i samma byggnad.

På scenen: från Likabehandlingsgruppen: Tilde Eriksson, som går på Fordon och Transport och ska bli lastbilschaufför, Isabell Andersson på Bygg och ska bli målare, Rasmus Jonasson och Kalle Ottosson som båda går på Restaurang/livsmedel. Längst bort Cathrine Palmcrantz som nominerade Fyrvallagymnasiet till Måns Jenningers minnesfond och skänkte en tavla till Likabehandlingsgruppen.

På scenen: trion, skolledningen som 2012 inledde arbetet för en skola med trygghet och gemenskap: Annika Paulsson, Britt Uddegård och Kjell-Åke Skoog.

Musik från scenen ”Andras ungar”: Jens Gustavson, Alexandra Lindqvist lärare på skolan och Ronny Dahlberg skolans kurator på trummor.

Och frågan, varför hölls ceremonin i busstationen? Vi valde en plats där ungdomarna passerar varje dag, och antagligen kvällar, en plats där allmänheten stannar upp och lyssnar, en plats som man oftast inte ser son neutral, kanske ”värdelös”. Här är ögonblicket när skolans kurator Ronny Dahlberg och vi andra måste bestämma oss, på den stora trappan ute eller inne i busshallen. Vi hade stått ute på den stora trappan mot bussgatan, om det inte snöade just då… https://www.gymnasieguiden.se/…/jamtlands-gymnasium…

Minnesfonden 2024, Kalmar centrumskola och Årets Eldsjäl Jonas Nilsson

På Norra vägen i Kalmar finns denna fantastiska resursskola som vi besöker och belönar 2024!

Ur tidningen Barometern 24-04-27:

Doldisskola i Kalmar hyllas med pris: ”Skolan lite av min räddning”

På Kalmar Centrumskola får barn som misslyckats i den vanliga skolan en andra chans.

– Den här skolan var lite av min räddning. Den var mindre och mer strukturerad, och varje person fick vad den behövde, säger den tidigare eleven Selma Lindgren, 20 år.

På onsdagen fick skolan ta emot pris för sitt trygghetsarbete.

Kalmar Centrumsskola ligger i en anonym tegelbyggnad vid Norra vägen – halvvägs mellan Max och Esplanaden.

Målgruppen är barn med en autismdiagnos. På skolan finns 42 elever i årskurserna fem till nio, och här jobbar ett 20-tal anställda.

– Vi har undervisning i små grupper – och jobbar mycket med tydliggörande pedagogik Vi jobbar också utifrån ett lågaffektivt förhållningssätt, säger rektor Märit Brandel.

På onsdagseftermiddagen var det glada miner i skollokalerna, när skolan fick pris för sitt trygghetsarbete.

Kalmar centrumskola – som drivs av friskolekoncernen Nytida – fick ta emot Måns Jenningers minnespris med motiveringen: ”Att i handling ha visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”.

Måns Jenninger tog sitt liv när han var 13 år – efter att ha utsatts för långvarig mobbning och utfrysning i skolan.

Efter sonens självmord i april 2005 startade hans pappa Claes Jenninger en minnesfond för att hedra sonens minne – och visa på positiva exempel genom att uppmärksamma skolor som är bra på att skapa gemenskap och få alla att känna sig sedda och trygga.

Sedan dess har fonden delat ut pris till en skola varje år.

– I år har vi valt den här resursskolan. Som är helt fantastisk, säger Claes Jenninger, som är på plats för att dela ut priset.

Vad är det som Kalmar Centrumskola gör bra?

– Den här skolan är ju lite speciell eftersom eleverna är barn som ofta har misslyckats i sin vanliga skola – och som har olika diagnoser. Då måste man ha personal med rätt kompetens som tar hand om de här barnens behov. Om man har det, då lyckas barnen också i skolan, säger Claes Jenninger.

”Man måste ha personal med rätt kompetens som tar hand om de här barnens behov. Om man har det, då lyckas barnen också i skolan.”

Pensionerade läraren Claes Jenninger var på plats för att dela ut pris till Kalmar Centrumskola.

Selma Lindgren, 20 år, är tidigare elev på Kalmar Centrumskola.

– När jag gick här tyckte jag att det var en väldigt trevlig gemenskap. Lärarna fanns alltid här och såg varje person.

Hon har diagnosen Aspergers syndrom, och hade svårt att hitta studiero i sin tidigare skola. Men i femman började hon på Centrumskolan.

– Jag hade gått i vanlig skola från förskolan men det funkade aldrig. Så den här skolan var lite av min räddning. Den var mindre och mer strukturerad, och varje person fick vad den behövde.

I dag är hon tillbaka på skolan för att uppträda med sitt band Glada Bokens orkester från Nybro. Bandet bjuder på hits dansbandshits som ”Börja om från början” och showar loss inför en entusiastisk publik innan det är dans för prisutdelning.

– Hade inte den här skolan funnits hade inte jag klarat av så mycket skoltid som jag faktiskt klarade, säger Selma Lindgren.

ÅRETS ELDSJÄL JONAS NILSSON

Jonas själv skriver: I dag fick jag ta emot en otroligt fin utmärkelse, från Måns Jenningers minnesfond och jag är rörd och glad över detta. Jag utsågs till Årets eldsjäl i skolsverige, ”för att i handling ha visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”.

Jag försöker göra mitt bästa varje dag för att eleverna ska trivas. Hade det inte varit för vår skickliga skolledning och alla andra kollegor så hade jag varken haft kunskaper eller möjlighet att sprida mina tankar och metoder. Jag vill ta tillfället i akt att lyfta fram hela vårt fina trygghetsskapande arbete på skolan.

Tack till ordförande Claes Jenninger och till styrelsemedlemmen Henrik Bartholdsson som tog sig ända till Stordammens skola för att ge mig denna utmärkelse. ????❤️

https://www.instagram.com/p/C6Ocv6YtNGf/?img_index=6

Minnesfonden 2023, Tynnered, Årets Eldsjäl Linnéa Lindquist

Minnesfonden tilldelas i år Communityskolan Tynnered ”som i handling har visat att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap”. En ny form av huvudman, Göteborgs Räddningsmission, tar ett ansvar för inte bara skolan, utan också för området, därav namnet. Skolan är öppen också för andra aktiviteter som för studieförbund, instrumentalmusik, samarbeten med t ex Chalmers och scouter. Med huvudmannaskapet är det lättare att koppla olika behov och aktiviteter närmare varandra. Ett exempel är 8ornas skidresa till Hovfjället.

Vid en ceremoni på skolan överlämnade stiftelsen genom Sirkka Persson och Claes Jenninger diplom och en summa pengar till skolans rektor Ingrid Lindblad och kurator och communityansvariga Linda Martinsson. Elin Ek, stiftelsens ambassadör höll på länk ett varmt och inspirerande tal om att hon följt minnesfonden sedan 2006 och hur viktigt det är att vi vuxna förstår att låta barnen odla sin kreativitet och nyfikenhet.

Fr v Sirkka Persson, Ingrid Lindblad, Linda Martinsson, Claes Jenninger
Vår fantastiska ambassadör, Elin Ek. Många minns säkert hennes karaktär ”Grynet” som fick alla tonåringar att jubla och många vuxna att strama till i mungiporna. Med lika mycket värme och kärlek till våra ungar som vi alla måste ge dem deltog Elin på länk i årets ceremoni för Minnesfonden.

Dagen efter tilldelades Linnea Lindquist stiftelsens utmärkelse Årets eldsjäl. Linnea, känd som ”Rektor Linnea” har i många år undersökt varför skolan tycks fungera allt sämre i Sverige. Hon har läst många hundra skolbudgetar i både kommuner och fristående skolor och funnit många anmärkningsvärda strukturfel. Dessutom har hon fungerat som rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg och envist drivit läsinlärning från förskoleklass till mellanstadiet. Om det berättar hon om både organisation och metod i sin nya bok Att vända en skola: en rektors erfarenheter. https://www.adlibris.com/se/bok/att-vanda-en-skola-en-rektors-erfarenheter-9789177413752?gclid=CjwKCAjwx_eiBhBGEiwA15gLN1JOs_CtD32juF6Nfcz6CD0UTlrg6BoVldfXNEUIDXLuMWqvjRcbBRoCHD0QAvD_BwE

Nominerade 2023

  • Kalmar centrumskola
  • Altinska restaurangskolan i Sundsvall
  • Linnea Lindquist
  • Communityskolan Tynnered
  • Hero of the talk

Samtliga nominerade mycket värdiga som mottagare, men vi måste välja.

Välkommen att nominera igen, också med nya nomineringar!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén