Se inslaget som sändes den 6 maj i Aktuellt och Rapport: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/fyrvallas-jobb-for-gemenskap-far-utmarkelse?fbclid=IwY2xjawKTu99leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETFnREJORnFnbjJ0alFpNEdGAR5MQKsMFPoC1HqIInE31h6p2S4b4-6Q7PJnbP3d5t7gU_luIeAqmwAOBXnV-Q_aem_FVh1pgtV-ePE2xtK65kdAw

P4 Jämtland sände en intervju den 6 maj: https://www.sverigesradio.se/artikel/de-prisas-for-sitt-antimobbningsarbete-det-spelar-roll

Fyrvallagymnasiet är en stor skola i Östersund med de praktiska utbildningarna. Där går ca 600 ungdomar. Redan 2012 såg dåvarande kurator Annika Paulsson och rektor Kjell-Åke Skoog att de måste arbeta med arbetsmiljön, som då var segregerad där varken pojkar eller flickor kom till sin rätt.

Lösningen blev ett arbete i klasserna med utgångspunkt ur UR:s ”Machofabriken” där eleverna diskuterade och formulerade sina tankar på postit-lappar. Sen bildades tjej- och killgrupper tills någon undrade varför. Sedan dess finns en likabehandlingsgrupp, med en representant från varje program på skolan. Gruppen ansvarar för att samtliga på skolan känner trygghet och gemenskap. Den jobbar aktivt, har t ex ingripit när det spritts något rykte på stan. Men avgörande för gruppens fortlevnad är också att gruppens arbete är en självklar del av skolans vanliga struktur, med stöd av personalen. ”Männen på Fyrvalla är mjuk” sägs det om Fyrvallagymnasiet. Skolvärd, kurator och skolsköterska är alla – män. Arbetet fortgår än i dag, och gruppens erfarenheter och kunskaper efterfrågas från andra skolor i regionen.

Redan när man öppnar dörren till Fyrvalla möts man av en annorlunda skolmiljö. Tonen och bemötandet mellan elever och lärare är annorlunda, öppenheten för varandra och även besökare är välkomnande. Andra verksamheter som polisen, restaurangutbildningen och SOS alarm finns i samma byggnad.

På scenen: från Likabehandlingsgruppen: Tilde Eriksson, som går på Fordon och Transport och ska bli lastbilschaufför, Isabell Andersson på Bygg och ska bli målare, Rasmus Jonasson och Kalle Ottosson som båda går på Restaurang/livsmedel. Längst bort Cathrine Palmcrantz som nominerade Fyrvallagymnasiet till Måns Jenningers minnesfond och skänkte en tavla till Likabehandlingsgruppen.

På scenen: trion, skolledningen som 2012 inledde arbetet för en skola med trygghet och gemenskap: Annika Paulsson, Britt Uddegård och Kjell-Åke Skoog.

Musik från scenen ”Andras ungar”: Jens Gustavson, Alexandra Lindqvist lärare på skolan och Ronny Dahlberg skolans kurator på trummor.

Och frågan, varför hölls ceremonin i busstationen? Vi valde en plats där ungdomarna passerar varje dag, och antagligen kvällar, en plats där allmänheten stannar upp och lyssnar, en plats som man oftast inte ser son neutral, kanske ”värdelös”. Här är ögonblicket när skolans kurator Ronny Dahlberg och vi andra måste bestämma oss, på den stora trappan ute eller inne i busshallen. Vi hade stått ute på den stora trappan mot bussgatan, om det inte snöade just då… https://www.gymnasieguiden.se/…/jamtlands-gymnasium…

Årets eldsjäl: Skolgårdsläraren Gustav Sundh

Av Claes Jenninger

den maj 22, 2025

i Måns minnesfond

Redigera

Vid en ceremoni på Münchenbryggeriet i Stockholm den 29 april tilldelade Måns Jenningers minnesfond Gustav Sundh Årets eldsjäl. Diplom och 5000 insamlade kronor överräcktes till Gustav av förra årets eldsjäl Jonas Nilsson.

Bakom minnesfondens motivering finns ett mångårigt, kompromisslöst arbete för våra barn som Gustav har arbetat med. Hans berättelser om vikten av att skapa en god relation med alla barn, och i synnerhet de barn som har det allra svårast är mönster för alla som arbetar tillsammans med barn. Här beskrivet i Vi lärare: https://www.vilarare.se/fritidspedagogik/reportage/sa-planerar-du-raster-dar-alla-kan-vara-med

Gustav är mycket anlitad som föreläsare och även författare. Här ett exempel: https://www.studentlitteratur.se/kompetensutveckling/skola-f-6/undervisning-och-metod/nyckeln-till-skolgardens-larande/?srsltid=AfmBOoqtG6Ie0sV8jj4G_xu443rPK1TxqhJVH5GXMzwTi9qdsNLSnyko

Ett samtal om frågan: Hur skapar vi trygghet och goda relationer i skolan?

Hur kunde Gustav bättre hedras än med ett samtal om just det när vi hedrade hans arbete? Gustav själv, Jonas Nilsson, journalisten Elinor Torp (boken Flickan i korridoren) och specialläraren Pia Rehn tillsammans med moderator Anna Sterlinger samtalar och finner många tankar som pekar mot en gemensam sammanfattning! Kanske kommer det fantastiska samtalet att bli tillgängligt.

https://youtube.com/watch?v=gobdU5Pycvg%3Fstart%3D11%26feature%3Doembed

Jag inledde med att berätta om Måns och visa Good Charlottes video Hold on, producerad för amerikanska suicidpreventiva organisationer. Måns älskade dem och den, lyssnade dagligen på den utan att vi föräldrar förstod hans dolda budskap med det. I sitt testamente har Måns skrivit: Se videon Hold on av Good Charlotte, jag har den i datorn…

Den förnämliga sångerskan Thérese Neaimé sjöng två av sina fina sånger för oss.