Se inslaget som sändes den 6 maj i Aktuellt och Rapport: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/fyrvallas-jobb-for-gemenskap-far-utmarkelse?fbclid=IwY2xjawKTu99leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETFnREJORnFnbjJ0alFpNEdGAR5MQKsMFPoC1HqIInE31h6p2S4b4-6Q7PJnbP3d5t7gU_luIeAqmwAOBXnV-Q_aem_FVh1pgtV-ePE2xtK65kdAw

P4 Jämtland sände en intervju den 6 maj: https://www.sverigesradio.se/artikel/de-prisas-for-sitt-antimobbningsarbete-det-spelar-roll

Fyrvallagymnasiet är en stor skola i Östersund med de praktiska utbildningarna. Där går ca 600 ungdomar. Redan 2012 såg dåvarande kurator Annika Paulsson och rektor Kjell-Åke Skoog att de måste arbeta med arbetsmiljön, som då var segregerad där varken pojkar eller flickor kom till sin rätt.

Lösningen blev ett arbete i klasserna med utgångspunkt ur UR:s ”Machofabriken” där eleverna diskuterade och formulerade sina tankar på postit-lappar. Sen bildades tjej- och killgrupper tills någon undrade varför. Sedan dess finns en likabehandlingsgrupp, med en representant från varje program på skolan. Gruppen ansvarar för att samtliga på skolan känner trygghet och gemenskap. Den jobbar aktivt, har t ex ingripit när det spritts något rykte på stan. Men avgörande för gruppens fortlevnad är också att gruppens arbete är en självklar del av skolans vanliga struktur, med stöd av personalen. ”Männen på Fyrvalla är mjuk” sägs det om Fyrvallagymnasiet. Skolvärd, kurator och skolsköterska är alla – män. Arbetet fortgår än i dag, och gruppens erfarenheter och kunskaper efterfrågas från andra skolor i regionen.

Redan när man öppnar dörren till Fyrvalla möts man av en annorlunda skolmiljö. Tonen och bemötandet mellan elever och lärare är annorlunda, öppenheten för varandra och även besökare är välkomnande. Andra verksamheter som polisen, restaurangutbildningen och SOS alarm finns i samma byggnad.

På scenen: från Likabehandlingsgruppen: Tilde Eriksson, som går på Fordon och Transport och ska bli lastbilschaufför, Isabell Andersson på Bygg och ska bli målare, Rasmus Jonasson och Kalle Ottosson som båda går på Restaurang/livsmedel. Längst bort Cathrine Palmcrantz som nominerade Fyrvallagymnasiet till Måns Jenningers minnesfond och skänkte en tavla till Likabehandlingsgruppen.

På scenen: trion, skolledningen som 2012 inledde arbetet för en skola med trygghet och gemenskap: Annika Paulsson, Britt Uddegård och Kjell-Åke Skoog.

Musik från scenen ”Andras ungar”: Jens Gustavson, Alexandra Lindqvist lärare på skolan och Ronny Dahlberg skolans kurator på trummor.

Och frågan, varför hölls ceremonin i busstationen? Vi valde en plats där ungdomarna passerar varje dag, och antagligen kvällar, en plats där allmänheten stannar upp och lyssnar, en plats som man oftast inte ser son neutral, kanske ”värdelös”. Här är ögonblicket när skolans kurator Ronny Dahlberg och vi andra måste bestämma oss, på den stora trappan ute eller inne i busshallen. Vi hade stått ute på den stora trappan mot bussgatan, om det inte snöade just då… https://www.gymnasieguiden.se/…/jamtlands-gymnasium…