Hur får man mobbad att berätta?

Till föräldrar: hur får man sitt mobbade barn att berätta?

av sign Mobboffer

Det är mycket känsligt att berätta att man är mobbad – precis som när det gäller sexuella övergrepp. Många mobboffer talar inte om sin situation för sina föräldrar. Du kanske är en av de föräldrar vars barn är mobbat, utan att du ens vet om det. Eller så kanske ditt barn kommer att bli utsatt för mobbning.

Jag som mobbades i stort sett i hela grundskolan berättade aldrig detta för någon, inte heller för mina föräldrar. Utifrån dessa erfarenheter vill jag ge råd till föräldrar om hur man kan underlätta för sitt mobbade barn att berätta. (Observera att detta inte är någon bedömning av familjen Jenninger, utan jag uttalar mig enbart utifrån min egen situation.)

1) Acceptera ditt barn som det är.


Det innebär naturligtvis inte att du ska vara undfallande när det gäller fostran. Sätt gränser för vad som är rätt och fel. Men bejaka ditt barns speciella särdrag och uppmuntra barnet att gå sina egna vägar.

När man är mobbad är man inte accepterad av andra. Om ditt barn känner sig accepterad av dig är det lättare att anförtro dig att andra ser ner på en.

2) Ta dig tid med ditt barn.

Det handlar både om kvalitet och kvantitet. Ägna ordentlig tid med barnet, och gör saker som barnet tycker är roligt. Var inte bara en förälder, utan även en vän.

Ju närmare vänskaplig relation du har med ditt barn, desto lättare är det för barnet att anförtro dig känsliga saker.

3) Ta ditt barns känslor på allvar.

Nonchalera aldrig ditt barns känslor, utan lyssna på barnet och försök förstå varför det reagerar som det gör. Man kan inte vara överkänslig, utan bara känslig. Alla känslor har en förklaring.

Om ditt barn märker att du tar barnet på allvar i vanliga fall, så blir det lättare för barnet att tala om svåra saker.

4) Prata med ditt barn om mobbning.

Ta upp med ditt barn att mobbning är ett övergrepp och inte den drabbades fel. Att mobboffer är precis lika bra människor och lika mycket värda som de som inte mobbas. Sådana samtal är bra även för att förebygga att ditt barn mobbar andra.

Om ditt barn vet på förhand vilken inställning du har till mobbning, så blir det lättare för barnet att berätta att det är utsatt (under förutsättning att du har en bra inställning).

5) Ta det yttersta ansvaret för ditt barns trygghet.

Gör klart för ditt barn att du kommer att skydda barnet ifall det råkar illa ut. Att du kommer att göra allt du kan för att lösa problemet. Att du inte kommer att tillåta att barnet vistas i en miljö där hon/han bryts ner, om övergreppen inte upphör. Om så hela den övriga världen sviker, så sviker inte du.

Om ditt barn på förhand vet att du kommer att skydda barnet, så ökar chanserna för att barnet kommer att be dig om hjälp.

Det är mycket svårt att berätta att man är mobbad. För att man ska vara motiverad att göra det, så måste man veta på förhand att man kommer att få sympati och framför allt hjälp.

Kort sagt: bygg upp en bra relation med ditt barn ifrån början, och visa tydligt att du kommer att ta barnets parti och skydda det ifall barnet råkar illa ut

/Mobboffer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.